+40 744 525 605 sorel.radu@gmail.com
Select Page

Chiar asa, cine a mai inventat si tampenia asta cu coaching-ul?!

Pai ce, bunicu avea el un Coach la care se ducea saptamanal? N-avea! Nu mai zic de Simona. Ce-i trebuia ei Darren Cahill?! Pai ce, nu stia ea sa dea un rever?! Stia!

Pai si-atunci, la ce-mi trebuie nene, Mie, un Coach?!

Bine, ok, daca e s-o luam asa, Simona fara Cahill nici nu era numarul 1 si nici Grand Slam nu pupase!

Iar intre noi fie vorba, bunicu’ nu avea smartphone si, cel mai probabil, nici nu era pe cale sa lanseze un start-up, asa ca de cand s-a dus bunicu (Dumnezeu sa-l odihneasca), conjunctura s-a schimbat considerabil, iar reperele “istorice” nu ne prea mai folosesc la nimic (desi mintea noastra continua sa le evalueze sistematic, asa cum a fost invatata).

Faptul ca nimic, dar chiar nimic, nu mai e ca pe vremea “lu bunicu” si ca reperele s-au schimbat si se schimba in fiecare zi, din ce in ce mai repede, se poate citi si in alta cheie, si anume ca traim intr-un mediu dominat de o singura constanta: Schimbarea!

Schimbarea nu e ceva usor de gestionat, mai ales cand incepi un business de la zero, cu predictibilitate… mai mult lipsa.

Schimbarea insa, cere un respuns clar si agil: fii flexibil, fii dinamic, adapteaza-te!

De fapt, asa e de cand lumea si iata, iau la intamplare alte 5 minti care au fost deja de acord cu mine 🙂

  1. “Those who cannot change their minds cannot change anything.” ― George Bernard Shaw
  2. “Intelligence is the ability to adapt to change.” – Stephen Hawking
  3. “The measure of intelligence is the ability to change.” ― Albert Einstein
  4. “Every success story is a tale of constant adaption, revision and change.” – Richard Branson

si, pe final, un clasic

  1. “It is not the strongest of the species that survives, not the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.”― Charles Darwin

Aaasaaaa…. schimbare avem, despre adaptabilitate am zis… pai da, coachingul cam despre asta este! Coachingul este despre schimbare, despre adaptabilitate. Dar sa nu ne grabim. Mai pregatim putin terenul si mai zicem putin din contextul antreprenorului.

De exemplu doua date statistice, cum ar fi ca 9 din 10 start-up-uri esueaza dupa primul an si ca doar 4% dintre startup-uri trec cu bine de anul 2.

Ooopaaaa! Aceste cifre cred ca ar trebui sa fie de natura sa aprinda toate semnalele de avertizare, ale oricarui om cu capul pe umeri, care vrea sa se apuce de un business.

Numai ca, asa cum probabil intuiti, acest lucru nu se intampla.

De ce?

Cand esti pe val (in mintea ta), iti zici simplu: “din 500 de milioane de antreprenori (pentru ca, tot statistic, atatia sunt), n-o s-o dau tocmai eu in bara!”

Esti sigur-sigur-sigur-sigur ?! 🙂

Cand pornesti un business, eventual primul tau business, esti complet scufundat in ideea ta unica si geniala, in viitorul tau succes mondial si in stirile despre tine, pe prima pagina a ziarelor, pardon, in toate feed-urile.

Dupa ce incepe cat de cat sa-si mai puna si intrebari, Antreprenorul porneste a trai o viata bipolara, azi in agonie, maine in extaz, azi euforie, maine panica totala.

C-asa-i in tenis!

Cei care trec mai departe de acest soc, constientizeaza un lucru evident: este foarte mult de munca, nene! Nu e chiar viata pe care si-o imaginau la inceput de drum! E mai putin Miami si mai mult Mamaia. Mai putin Bahamas si mai mult baga-mi-as! Scuzati franceza!

Asa ca daca cineva m-ar intreba care ar fi primul sfat pe care i l-as da unui viitor antreprenor, ar fi acelasi, pe care ca l-a transmis si Elon Musk (e singura asemanare dintre noi doi, din pacate): DON’T DO IT! 🙂

Elon Musk advice

Si daca totusi nu te poti abtine, pentru ca esti ultra-ferm-convins ca omenirea ar rata o mare oportunitate, atunci :

  1. porneste,
  2. dar cu 100% focus,
  3. toate energiile posibile,
  4. arde puntile de intoarcere si…
  5. da, ia-ti un Coach!

Dar de ce sa-ti iei un Coach?

In primul rand, iti iei un Coach doar daca ai inteles si celelalte must-have-uri: focus, determinare si munca. Daca nu, nu-ti mai bate capul pentru ca niciun Coach din lume nu face treaba in locul tau.

Acum ca am inteles ce NU face, hai sa vedem totusi ce face bun, un Coach, in viata omului.

Viata Antreprenorului la inceput de drum e destul de agitata, plina de tensiune si presarata cu ezitari.

Ca orice om, si antreprenorul, ca deh, totusi si el e om, atunci cand porneste, nu are clar-clar, care e drumul optim, si porneste ezitant, usor haotic.

Si nestiind exact ce e bine, dar nici ce e rau, antreprenorul se desparte el asa, in doua categorii: la stanga se aliniaza cei care incep sa se gandeasca, sa se gandeasca si sa se gandeasca….si sa se invarta, in cel mai bun caz, in cerc.

Iar la dreapta se apuca de treaba cei care vor sa faca, orice, numai sa faca ceva, sa nu cumva sa se spuna despre ei ca n-au facut totul. Si chiar se apuca sa faca, aproape orice, pentru ca, nu-i asa, daca faci e mai bine decat sa stai.

Nu e intotdeauna bine, ba uneori e chiar rau. Si sa ramai pe loc cugetand la perfectiune si succes cu zero risc, dar si sa faci, orice, doar de dragul actiunii!

Pentru ca nu faci altceva decat sa cheltuiesti energie, timp, si putinii bani “de la bunicu”, ca sa te indrepti hotarat intr-o directie opusa obiectivului tau sau sa ramai incremenit in proiect, pentru ca nici asta nu te apropie de obiectivul tau.

Bine, asta cand stii care e obiectivul tau 🙂 Dar cei mai multi din cei ce sunt la primul business…nu stiu!

Omul se afla la inceput de drum dar inca nu are drumul foarte clar, asa ca ezitarile sunt de inteles, erorile sunt aproape normale.

Provocarile sunt la fiecare pas si fiecare provocare cere o decizie: stanga sau dreapta? Ai 50% sanse sa decizi gresit.

Presiunea acestui sir nesfarsit de decizii, care se suprapune de cele mai multe ori cu presiunea financiara, si cu presiunea timpului, poate cu un client grabit sau un competitor care-ti sufla-n ceafa, face ca erorile sa fie mai multe decat deciziile corecte. Pentru ca aflati sub presiune, cei mai multi dintre noi, nu avem limpezimea necesara unor decizii coerente, care sa se lege intre ele, si sa duca, pas cu pas, catre succes.

Si multe dintre deciziile inceputului de drum sunt luate sub imperiul fricii de esec, adica vom lua acele decizii “safe”.

Bun, si ce e rau sa fii safe?

Asa, in general nu e rau, pana si mamaie te-ar sfatui tot asa: “ai grija de tine maica”!

Dar pentru un start-up… safe inseamna caldut, inseamna zona de confort, ori din zona de confort nu prea poti sa faci bici.

Pe scurt: safe e moartea!

Succesul antreprenorial este fix despre invers decat solutia care e la indemana oricui. Un start-up de success inseamna BOLD!

Iar pentru decizii indraznete ai nevoie de viziune si claritate. Pentru succes ai nevoie de focus si determinare. Si de o buna organizare. Cam la asta ar fi util un Coach.

Nu toata lumea care pleca la drum in business detine toate aceste calitati.In fiecare moment al zilei! In fiecare zi a anului.

Eh, fara ele nu se poate, asa ca daca nu le ai, trebuie sa lucrezi la ele.

Discutia cu un Coach iti da in primul rand ocazia sa te dai doi pasi in spate si sa te uiti la tabla de sah mai detasat.

Sa vezi tabloul de ansablu:

THE BIG PICTURE!

(vezi ce bine se vede acum?)

Uneori aceasta perspectiva diferita de cea in care traiesti zi de zi, este aur curat pentru ca de sus, din turnul de unde vezi ansamblul, iti poti lua acea limpezime care te ajuta sa vezi solutiile optime.

Relatia cu un Coach este un privilegiu pentru oricine, si personal sper ca intr-o zi fiecare om, va avea un Coach, cu care sa se consulte periodic.

Dar ca antreprenor ai neaparata nevoie de aceasta gura de aer, care inseamna discutia relaxata, cu focus pe tine si provocarile tale.

Momentul acela din saptamana cand stii 100% ca cineva este de partea ta.

Stii ca vorbesti cu cineva care nu are o agenda separata si cu care poti intoarce problema pe toate fetele.

Procesul de coaching este axat pe Obiective si Actiune. Exact cum este si un start-up.

Lucrul impreuna cu Coach-ul tau te ajuta sa iti stabilesti OBIECTIVE CLARE SI ACTIONABILE, sa faci o armonizare intre obiectivele long-term si cele short-term, sa iti stabilesti PRIORITATI, si sa ai un ACTION PLAN REALIST.

Si da, fara sa fie deloc mai putin important, te tine apoi pe drumul tau, iti da feedback si are oricand la dispozitie o intrebare prin care te ajuta sa vezi o PERSPECTIVA PROASPATA.

Apoi, pe drum, te tine accountable …care la noi cred ca se traduce cu “te tine din scurt” 🙂

Iar cand te impotmolesti, te ajuta sa gasesti SOLUTII.

Nu intru (de data asta), in toate provocarile de nivel emotional, in Mindset si Mindfulness, toate insa fiind subiecte nelipsite din relatia Coach-Antreprenor.

Ei, dar si daca ar fi doar cele de mai sus, si tot cred ca in viata zbuciumata a Antreprenorului, e mai bine cu, decat fara. Un Coach.

Macar pentru ca uneori e mai bine sa ajungi, decat sa te pierzi pe drum.

Ca doar vrei sa fii in cei 4%, nu?!

Dar pentru asta trebuie sa afli mai intai:

UNDE mergi, CUM ajungi, si mai ales DE CE!

Despre asta … mai vorbim noi 🙂

Pana atunci, va doresc sa aveti Claritate si sa treceti la Actiune!

Sorel Radu, The Coach